Benidorm 2024 25 week 7
20 december 2024 - Los Montesinos, Spanje
🇪🇸 De zomer mag dan over zijn maar de temperatuur is nog heerlijk.
We zijn laat vandaag. Rustig wakker worden en ontbijten heeft wat meer tijd gekost dan anders. We besluiten de markt over te slaan. Wel lopen we na de lunch even naar het centrum. Of iedereen inkopen aan het doen is voor de kerst is niet duidelijk maar je kunt over de koppen lopen, zo druk is het.
We nemen de zijstraat naar Casa de Navidad. Het museum is fantastisch versiert.
🇪🇸 Maandag beginnen we weer vol goede moed aan een lange wandeling. We stappen stevig door, maar dat valt nog niet mee. Toeristen drentelen, scootmobielen blokkeren de wandelroute en hondenbuggys worden uitgeladen omdat het beestje even moet plassen.
In het centrum is het wat rustiger dan anders en kunnen we aardig door stappen.
Aan het begin van het Parc d’Elx staat een gelegenheidskoor traditionele Spaanse nummers te zingen. We blijven even staan luisteren.
We lopen langs de kerstkraampjes waar op dit moment niet veel animo voor is. Op het strand klinkt muziek en wordt er gedanst, linedance. We gaan even zitten om de dansers eens goed te bekijken. Als we verder lopen zien we een tweede groep linedancers, op een nummer van Elvis proberen ze ritmisch de danspasjes te kopiëren die de docent voor doet.
We komen net voor de grote bonte zwanen zelfs een derde groep tegen.
Stap voor stap lopen we rustig verder over dit rustige deel van de boulevard.
Een openluchttentoonstelling van van zes grote sculpturen van marmer en brons ‘the journey of life' trekt onze aandacht. Gigantische goed gevormde pompeuse vrouwen figuren, allen met een bal glimmen in het zonlicht.
Na het laatste beeld eindigt de grote boulevard en keren wij om. We lopen terug, maar eerst even een drankje op een terrasje.
Het duurt wel heel lang voor de ober ons de bestelde drankjes brengt en dat terwijl het niet druk is. Twee tafeltjes verderop gaat een ouder stel zitten. Ook zij moeten lang wachten. Als de ober daar uiteindelijk twee kopjes koffie op tafel zet begint de vrouw met stemverheffing tegen de ober te praten; ho,ho we want one koekie erbij. Is that too much?
De ober haalt zijn schouder op waarop de dame het nog een keer herhaald. De ober kijkt niet-begrijpend naar de dame en met een glimlach loopt hij weg. Verbaasd zie ik de scène aan en maak cor attent op de twee. Hij draait zich om, om het stel te bekijken.
De man spreekt Cor gelijk aan : mooi hier hè, lekker weer en zo, zijn jullie hier al lang?
Cor antwoordt beleefd en draait zich vervolgens gauw weer om, om te genieten van zijn biertje in het zonnetje.
In de stad kopen we een heerlijk knapperig stokbroodje met ‘Jamon iberico’ die we samen delen.
🇪🇸 Dinsdag moeten er weer voorraden worden aangevuld en huishoudelijke klussen geklaard.
Om zes uur is er dansen op Plaza de la Navidad, het plein bij her gemeentehuis.
De kermis draait, een kerstvrouw heks staat voor het spetterde uitgelichte spookhuis, de draaimolen draait en op de kleine botsautobaan rijden de kleine wagentje elkaar in de weg. Op de ijsbaan glijden kinderen op schaatsen wat onwennig over het ijs.
Dan begint het dansen. Vijf jonge ballerina’s lijken te zweven over het podium. Het is niet echt ons ding maar we blijven toch even kijken.
Nog even naar de kerstmarkt en de kerstverlichting kijken in de stad.
Op het plein voor de Mac Donalds staan kerstbeelden en sneeuwpoppen.
De boom midden op het plein is versierd en mooi uitgelicht. Zouden we dan toch nog de kerst vibes krijgen?
🇪🇸 Geocache wandelingen in Albir staan vandaag, woensdag, op de agenda. Albir ligt zo’n zeven kilometer van Benidorm. Als we met wat moeite de juiste bushalte hebben gevonden brengt Lijn 10 ons in drie kwartier op onze bestemming. Er zijn hier twee adventure labs uitgezet met tien vragen.
Midden in het stadje begint het eerste deel van onze tocht die eindigt aan het strand. Een handjevol toeristen wandelt door het plaatsje. Veel Nederlanders hebben hier rust gevonden.
Aan het begin van de boulevard staat een heel groot anker, hier begin ons tweede deel. De vragen gaan hier over tripfiguren. Met behulp van Google kunnen we ze beantwoorden en de speurtocht afsluiten.
Het is fantastisch weer, in de zon is het warm. We maken een wandeling over de boulevard richting Altea.
Hier geen zandstrand maar een strand met grote ronde keien. Er zwemmen nog mensen in de zee. Het wandelpad is rustig en wat minder gestiled dan in Benidorm. Weinig terrasjes en een enkel winkeltje langs het pad. Zo heel anders dan Benidorm.
We kijken nog even in de geocache app of er nog een schat gevonden kan worden in deze omgeving. Yep…eentje op zo’n vijfhonderd meter afstand. Die gaan we nog even zoeken en dan gaan we terug.
Een smal geitenpaadje gaat langs een veldje met sinaasappelbomen, dwars door een stuk braakliggend terrein tot we bij een gebouwtje komen. Een soort kerkje: Ermita de Sant Antonio de Padua.
Het blijkt dat hier ooit een beeld of kapel was gewijd aan de heilige, maar huidige werd gebouwd met medewerking van alle buren en ingewijd in 1956.
De ingang, een veranda, met een rieten dak en een klokkentorentje met een bel liggen er wat verstild bij. Hier komt nooit een toerist. Wat leuk dat onze hobby ons deze idyllische plek laat zien.
🇪🇸 Donderdag hebben de zonnestralen moeite om door de dikke wolken deken te komen. Pas tegen de avond komen er enkele stralen door. Het is gelukkig niet koud.
We kijken het Nederlandse nieuws, lezen de Nederlandse regionale krant en checken nu.nl. Ook Spanjevandaag lezen we even en dan nog even de laatste informatie van Google. We willen toch een beetje op de hoogte blijven en dat is tegenwoordig erg makkelijk. Even de benen strekken doen we pas laat in de middag. We nemen een jasje mee, die we ook gelijk aan trekken. Er staat een frisse wind.
We lopen richting de Plaza del Toros, door het prachtige park met de buste van Julio Eglesias. Wat is het toch prachtig aangelegd. We genieten van het lijnen spel, de grote vazen en de prachtige rondingen die in de oudere gebouwen die het park omzomen.
De route gaat ongemerkt omhoog en ik krijg het er warm van, jas maar weer even uit. Bij de stierenvechtarena keren we om en we lopen even bij de Mercadona binnen. Wat is dit toch een mooie supermarkt, extra brede looppaden, ruime sortering van een zeer uitgebreid assortiment, goed uitgelichte producten en veel soorten verse groente en fruit.
Maar voor onze dagelijkse boodschappen is het net iets te ver lopen
En de Consum, de supermarkt bij ons in de straat, heeft alles wat we nodig hebben.
We missen de zonsondergang die dagelijks de hemel in vlam zet met oranje, rood, geel en paarse kleuren. Maar de lucht kleurt vanavond anders, fel geel, vanille en oranje naast licht en donker blauw.
Het blijft elkaar weer genieten en zo mooi als het in het echt is kan ik helaas niet op een foto vastleggen.
🇪🇸 En dan is het alweer vrijdag. Een mooie blauwe lucht met een stralende zon. We gaan weer aan de wandel. Via de Levante boulevard naar de Old Town, via de winkelstraat naar het Elche park, langs de kerstkraampjes naar de zwanen, langs de zes vrouwen sculpturen tot het eind van de Poniente boulevard. Pffffff……we stoppen wel een paar keer.
Op Levante was het gigantisch druk net als in de stad. Op Poniente waren ze weer aan het zingen en wat verder op weer aan het line dansen.
Aan het eind van de boulevard loop je Benidorm uit.
We lopen over de houten boardwalk onder de gebruikelijke wandelroute terug. In de stad trakteren we onszelf op een heerlijk broodje ham en een ijsje. Met iets meer dan zeven kilometer op de teller komen we weer thuis. Een heerlijke zomerdag.

- Jan van Rooijen: Welkom thuis
- Ginie: Fijn dat jullie er weer zijn!…
- Cor en Emmy: Afgesproken
- Ginie: Fijne laatste week gewenst!…
- Ginie: Leuk!! Een aflevering om…
Alle reacties »