Benidorm 2024 25 week 1 deel 2

13 november 2024 - Los Montesinos, Spanje

# De eerste was hangt op het wasrek in de zon te drogen.
Wij trekken onze wandel schoenen aan en vertrekken richting boulevard. Het is er gezellig druk. In een van de kroegen dicht bij het centrum staat een schaars geklede dame te dansen in een soort hangende vogelkooi. Haar strakke billen glimmen in de zon. Engelse jonge mannen lopen met ogen op stokjes langs het terras. Een groep oudere mannen gekleed in kleurrijke Hawaï hemden blijft ook even staan.
Wij lopen verder en zoeken even verderop een bankje met rugleuning in de zon.
Harde muziek werkt op velen als een magneet en zo staan we na het horen hiervan al gauw te kijken bij vier jonge Spanjaarden die een breakdance opvoeren. Het ziet er super stoer uit.

20241107_161803~2_Original

# De evenementen week begin op vrijdag met aansteken van de lichtjes om 18.00 uur. Al vroeg in de middag lopen we naar het Elx park. Het is er gezellig druk. We lopen via de haven naar het Balkon. Een hele klauter, die trappen op.

20241108_162508~2_Original

Toeristen schieten plaatjes, eten ijsjes of laten zich portretteren door een enthousiaste kunstenaar. Wij nemen even een koffie pauze bij de Mac. D.

20241108_151325_Original20241108_180000~220241108_180057_Original

Op een tribune, midden in de stad, zitten meisjes met lichtblauwe kielen. Het publiek staat rijen dik te kijken. Uit de luidspreker knallen Spaanse woorden . Dan wordt het stil, de kerstverlichting wordt ontsteken. De meisjes op de tribune gaan staan en applaudisseren. Wij begrijpen er allemaal niets van. Maar de verlichting is best aardig.

20241109_125420_Original20241109_132445~2_Original20241109_122819_Original

# Het feest op zaterdag is op het plein voor het gemeentehuis. Muziekkorpsen uit de omgeving komen na een tour door de stad, luid spelend, aan op het plein. Hier krijgen ze een vaan om hun vaandel geknoopt door een van de twee koninginnen. Aan het eind van de ceremonie klinken er harde knallen. Vuurwerk…het effect is niet al te groot want het is nog licht. Het gaat danook om het geluid,De knallen zijn oorverdovend. Dan een laatste harde knal, zilver,  gouden en gekleurde stukjes paper dwarrelen naar beneden terwijl de muziekcorpsen een voor de Spanjaarden bekend nummer inzetten. Uit volle borst zingen ze mee.

20241109_133151~2_Original

Het feest van de Penya gaat in de stad verder.

# Het is druk op het strand. Niet alleen de toeristen maar ook de Spanjaarden genieten deze zondagochtend van het mooie weer. Maar weinig badgasten genieten van het heerlijke koele zeewater.

Ook in de stad is het druk. Er wordt flink wat knalvuurwerk afgestoken in de zijstraten. Scootmobielen banen zich een weg door de menigte. Een enkele bedelaar probeert zittend langs de kant een paar centen binnen te halen.

exported_E79B0059-96B8-4E2F-84A6-EE94C25F3D3420241110_173131_Original

We horen harde muziek in een van de zijstraten als we vanaf  Elx park de stad door lopen. Op een klein pleintje staat een podium waar een bandje staat te spelen. Een jonge en dynamisch dame springt  zingend over het toneel  waarbij haar korte zwarte rokje omhoog waait.
De mensen op het plein zingen de Spaanse teksten mee terwijl ze mee deinen of een dansje maken. Ook de polonaise komt aan bod gevolgd door een linedance. Er hangt een geweldige sfeer. (zie video)
Onze lijven beginnen nu echt te sputteren, we lopen, bankhoppend, naar ons appartement.

20241112_135825_Original20241112_140424~2_Original20241112_140120~2_Original

# Maar de festiviteiten zijn nog niet afgelopen. De hele week worden we om 8 uur gewekt door knallend vuurwerk. Dinsdag om twee uur op het Poniete strand moet het gebeuren, wat weten we niet precies. Aan de drukte te zien zijn we mooi op tijd. De straten zijn afgezet en de muziekkorpsen zijn weer op volle sterkte aan het spelen. Een paar honderd meter voor de BurgerKing verzamelen muziekanten en Penya leden zich midden op straat. Vele Spanjaarden en natuurlijk heel wat toeristen vormen een grote kring om het gebeuren. De kring wordt groter en groter.
Klokslag twee denderen er voor ons onbegrijpelijke Spaanse woorden uit de luidsprekers.
Dan een giga harde knal, dan nog een, gevolgd door sissende vuurpijlen in mooie kleuren, plijlen die lijken op kikkervisjes, knallen zo hard dat je oren er zeer van doen. Iedereen kijkt naar boven. Kruitdampen vullen de lucht. Fascinerend dat dit gewoon overdag gebeurd maar daardoor niet minder overweldigend. Bij de laatste klappen leg ik mijn handen over mijn oren, het gaat zo hard dat het pijn doet. Een luid applaus volgt. En dan begint het zachtjes te regenen. De menigte lost op in de straten van Benidorm, de winkels en de kroegjes.
Ook wij pikken een terrasje en genieten van een lekker drankje.

Maar daarmee zijn we er nog niet voor vandaag. Om zeven uur is er ook weer een optocht met mooie kostuums. De wandelaars lopen allemaal richting het centrum, jongeren maar vooral ouderen, en heel veel Spanjaarden.
Wij lopen mee en verbazen ons hoe druk het al is. Gelukkig hebben we een jas aan want na de regen is de temperatuur behoorlijk gezakt.
We stoppen even voor de crêpes met verse aardbeien. Nu moeten we een plekje zoeken want ze zullen zo wel komen.
Maar dat duurde nog ruim een uur. Toen baande de motorpolitie met blauwzwaailicht de weg voor een groot decor. Er werd een rood tapijt uitgerold en Napoleon begon aan een korte maar vurige voorstelling. Ons gebrek aan kennis van de Spaansetaal breekt ons hier op. We snappen er niets van.

20241112_202006_Original20241112_203009~2_Original20241112_203024~2_Original20241112_202927~2_Original

De eerste voorstelling is afgelopen en de volgende dient zich al aan.
Een mooi schouwspel maar niet de optocht met mooie kostuums die wij verwachten. Maar wel leuk om dit eens mee te maken.
Vanaf ons balkon zien we rond twaalf uur prachtig sier vuurwerk en horen we de bijbehorende harde knallen.
We zijn benieuwd wat ze morgen voor de feestgangers in petto hebben.