25/26 Overwinteren, Oud en nieuw
3 januari 2026 - Benidorm, Spanje
Benidorm staat niet stil. Vrijdag gaan we er even op uit. De egen is gestopt, het is weer droog maar nog steeds aan de koele kant. De zon heeft geen kracht om door de wolken te prikken. We lopen naar het strand waar het rustig is.
Het strand is veranderd door de wind en de regen, er liggen grote plassen waar de donkere wolken prachtig in reflecteren.
Gelukkig is het zaterdag beter weer. We besluiten een rondje te wandelen langs enkele Geocaches. We komen op plekken waar we geen toeristen zien, waar de lokale bevolking net als de toeristen in grote flatgebouwen wonen, maar deze zijn hier wat minder luxe en verder van zee. We vinden enkele geocaches en lopen terug naar het oude centrum waar we lunchen, kindermenutje, bij ons favoriete fast food restaurant. Gelukkig blijft het de komende dagen droog. De temperatuur is zo rond de 15 a 16 graden, dus lekker wandelweer. En dat doen we ook.
De woensdagmarkt wordt druk bezocht door de vele Spanjaarden die voor de oud en nieuw viering naar Benidorm zijn gekomen. De druiven, die dan gegeten gaan worden, zijn bijna onbetaalbaar. Zonder buit lopen we terug naar huis. Onderweg passeren we de Hollandse Kroeg waar ze een tijdelijke oliebollenkraam hebben ingericht. We lopen er verbaasd langs. Bij een van de terrassen wordt door een oude rocker met een kleurrijk parasolletje op zijn hoofd live gezongen. Echte Gouwe Ouwe.
Er is nog net een tafeltje vrij. Zullen we…….Even later zitten we aan een drankje en kijken wat er om ons heen allemaal te zien is.
Links naast ons zitten twee stellen uit Engeland. De dames hebben een klein snaveltje. Het zijn dikke opgespoten lippen met te veel lipgloss. Rechts van ons heeft net een wisseling plaatsgevonden. Een grote dame met een eveneens forse man hebben we fles witte wijn besteld. Als de wijn gebracht en betaald is, komt er een zak chips uit de tas van de dame die hem terstond open maakt. Lekker een snack bij het glaasje wijn.
Ach….het kan hier allemaal. We genieten van deze laatste dag van het jaar.
Om half elf kleden we ons warm aan. In de rugzak doen we twee biertjes en een flesje water en we vertrekken richting het grote feest op de boulevard. Het is al druk maar het wordt steeds drukker. We vinden een betonnen bankje waar nog net plek is voor ons. De mensenmenigte op het strand groeit en groeit. Families met kleden en koelboxen. Jonge stelletjes in dikke jassen. Meisjes met veel te korte rokjes waar de billen onderuit puilen. Oude oma's die springen op de hedendaagse muziek om een leuk filmpje te maken voor social media. Maar ook gewone mensen zoals wij, die rustig op een bankje zitten te kijken naar de dingen die komen gaan. Het aftellen begon, de Spanjaarden
om ons heen stopten bij elke klokslag een druif in hun mond. Om twaalf uur wordt 2026 verwelkomd met kussen, knuffels en een hoop gegil.
“Feliz año nuevo”. “Happy new year”
Even later begint de wervelende vuurwerkshow. Wat een geweldig schouwspel, echt genieten. Het lijkt of er geen eind aan komt.
Met de duizenden mensen op het strand wordt het een groot feest. Na een grand finale komt er dan toch een eind aan de show en gaan de toeschouwers ieder hun eigen richting op. Het bleef nog lang onrustig in Benidorm.

- Jan van Rooijen: Welkom thuis
- Ginie: Fijn dat jullie er weer zijn!…
- Cor en Emmy: Afgesproken
- Ginie: Fijne laatste week gewenst!…
- Ginie: Leuk!! Een aflevering om…
Alle reacties »