2025 mei, Belgie

19 mei 2025 - Oldebroek, Nederland

Een tafeltje bij het raam met uitzicht op het prachtige landgoed van Kasteel van Nieuwland.

20250518_092512~2

20250518_092450~2

20250519_094533~3

De koffie wordt geserveerd in een zilverkleurige klassieke koffiepot. Er wordt ons een uitsmijter of een omelet eventueel met spek aangeboden. Cor wil graag een ommeletje met spek. Ik houdt het bij een yoghurt met gepelde walnoten, gedroogde abrikozen en pruimen en een bruin broodje kaas.Al gauw zijn onze buiken goed gevuld en drinken we nog een laatste kop koffie.

20250518_100307~220250518_100342~220250518_100427~220250518_101605~2

Tijd om een wandeling te maken door de landschappelijke bosrijke tuin. We lopen rond de vijver, zien hoe de lissen en de rododendrons weelderig bloeien. De zoete geur van de bloeiende acacia is overweldigend.

Later op de dag maken we een geo-stadswandeling in Aalschot. We bewonderen de Kop van Munte, lopen langs de watermolen, de grote kerk, en eten een ijsje op het Marktplein.

20250518_170547~220250518_162418~2

Een begijnhofje, diverse beelden en sculpturen, statige oorlogsmonumenten die herinneringen aan WOI, en natuurlijk diverse frietkotten, we komen ze allemaal tegen tijdens onze wandeling door Aarschot.

Een vorkje prikken in een gezellige eettent loopt anders dan verwacht. We bestellen kebab met patat. Na een minuut of tien brengt de serveerster een rol zilverfolie met inhoud. Cor kijkt mij vragend aan.”Wats dat tan”. Lachend open ik mijn pakketje en vind een pita rol met vlees en salade. Maar waar is de patat? Ik verorber de rol met inhoud op een vast en zeker onelegante manier terwijl Cor met mes en vork de inhoud van zijn rol naar binnen werkt. Het is heel lekker. We vinden uiteindelijk ook de bestelde patat die verwerkt blijkt te zijn in de inhoud van de rol.

20250519_114517~2

Tijd om naar huis te gaan. Nog een laatste ontbijt en dan vertrekken we. Nog een laatste keer de hellingproef aan het einde van het smalle landweggetje, even tanken en dan richting Het Klankenbos in Neerpelt. Hier maken we een wandeling door een bos waar we stilstaan om te luisteren bij bijzondere klanken. Zo staan er kisten gevuld met verschillende inhoud op veren te trillen. (Zie video) Als je goed luistert hoor her verschil per kist. Een reuze metalen blokfluit laat ons trillingen beleven terwijl pratende deuren weer voor een heel ander effect zorgen. We hebben lekker even de benen gestrekt.

We hebben genoten van het mooie weer, de Belgische vriendelijkheid en de mooie omgeving. Maar nu zit het er echt op, we gaan naar huis.